Värske 343 eelnevat tööd hõlmanud analüüsi valmimist toetas Euroopa Liit ja mahetoidu tootmist julgustav Sheepdrove’i heategevusfond. Newcastle’i ülikoolis resideeriva Carlo Leiferti töörühma järeldused erinevad järsult 2009. ja 2012. aastal ilmunud vaheanalüüsist, mis hõlmasid vastavalt 46 ja 223 eelnevalt ilmunud tööd, kus leiti, et tavatoidu ja mahetoidu toitainete ja antioksüdantide sisalduse erinevus on minimaalne.
Analüüsi peamise järeldusena leidub mahetoidus sama kalorite arvu kohta viiendiku võrra rohkem fenoolhappeid, 70 protsendi võrra rohkem flavanoole ja poole rohkem flavonoole. Nii peaksid inimesed sama antioksüdantide hulga saamiseks sööma kahe portsjoni jagu rohkem tavatoitu. Ühendeid on varem seostatud parema tervisega, kuna aitavad vähendada oksüdatiivset stressi. Viimane tuleneb reaktiivsetest ühenditest, mis keha enda valkudelt elektrone röövivad ja sellega potentsiaalselt nende normipärast funktsioneerimist takistavad.
Samas pole tuntud antioksüdantide nagu E- ja C-vitamiini ning beetakaroteeni toidulisandina kasutamine aga ennustatavaid märgatavaid eeliseid kaasa toonud. Lisaks sõltub antioksüdantide täpne mõju nende ehitusest. Viimaks kasutab inimese immuunsüsteem mõningaid reaktiivseid ühendeid ka haigustekitajate ja vähirakkude vastu võitlemiseks, misläbi võib antioksüdantide üleküllus samuti kahju tuua.
Vaheanalüüsi kohaselt leidub mahetoidus pea poole vähem kaadmiumi – mürgist inimkehas kuhjuvat raskemetalli. Kuigi kaadmiumi suhteline sisaldus on ka tavatoidus alla inimesele ohtliku kontsentratsiooni, leiavad autorid, et raskemetalli kehasse sattumist on soovitatav võimaluse korral vältida. Samas tunnistavad nad, et hetkel on võimatu hinnata, kas mahetoidu söömine tooks selle arvelt parema tervise.
Sama kehtib pestitsiidijääkide kohta. Leifert lisab siiski kolleegidega, et erinevate pestitsiidide sünergiline efekt on tõestatud. Ent sellele vaatamata ei nõuta keemiafirmadelt vastavate katsete läbiviimist, kui nood uutele pestitsiididele heakskiitu otsivad. Lisaks on Euroopa toiduohutusamet leidnud, et pestitsiidijääkide hulk ületab lubatud määra näiteks 6,2 protsendis turustavates spinatitaimedes, 3,8 protsendis kaeras, kolmes protsendis apelsinides ja 2,9 protsendis maasikates ja salatis. Samuti on nitritite ja nitraatide kontsentratsioon reeglina mahetoidus väiksem
Leifert täheldas samas, et mahetoit sisaldab reeglina veidi vähem valke ja aminohappeid. Töörühm leiab aga, et see pole väga suur kaotus, kuna lääne kultuuriruumis elavad inimesed söövad reeglina niigi liiga palju valke. Küll võib see aga probleeme tekitada taimetoitlastele.
Kokkuvõtlikult leiavad vaheanalüüsi autorid, et mahe- ja tavatoidus esineb küll erinevusi, kuid on veel vara spekuleerida, kas igapäevaselt üht või teist tüüpi toidu söömisega kaasnevad olulised tervise-eelised või mitte. Lisaks on hetkel mahetoit reeglina kallim, millega võib kaasneda ka igapäevaselt söödavate köögi- ja juurviljade üldhulga vähenemine.
Kui mahetoidutootjate esindajad on vaheanalüüsi tulemusi tervitanud, siis teised sh ka eelnevate vaheanalüüside autorid on tööd kritiseerinud, märkides, et töörühm kaasas analüüsi uurimusi liiga valimatult ja ei rakendanud piisavalt ranget kvaliteedikontrolli.
Uurimus ilmus ajakirjas British Journal of Nutrition.
Toimetas Jaan-Juhan Oidermaa, ERR Teadusuudised