Viimati lisatud

Kas said sellest vastusest abi?
1 Tärn2 Tärni3 Tärni4 Tärni5 Tärni (Artiklit ei ole veel hinnatud)
Laadin...

Korduv raseduse katkemine, reesuskonflikt

Küsimus:

Tere,

Ma plaanin juba kolmandat korda rasedaks jääda. Eelnevalt on mul olnud üks ära katkemine ning üks raseduspeetus. Mõlemad toimusid enne 12. nädalat. Ma ei tea, kas selles mängib rolli see, et ma olen rh-negatiivne ja mu mees positiivne. Nüüd ma juba natukene kardan uuesti rasedaks jääda, aga kui ei proovi, siis ei jää ju kunagi.

Minu küsimus on selles, et kas eelmistel juhtudel on võimalik, et rasedus ei õnnestunud tänu negatiivsele veregrupile ja kas ma peaksin seekord midagi ette võtma? Peale raseduspeetust, kui ma haiglast puhastuselt tulin, tehti mulle anti-d süst. Öeldi, et see mõjub ka edaspidiste raseduste jaoks. Ühesõnaga, et probleeme ei peaks enam tulema? Kui aus olla, siis ma olen suhteliselt segaduses ning ei mõista miks mu organism last tõrjub. Olen lugenud et esimese rasedusega ei peaks reesus negatiivne veri rolli mängima, aga mis siis toimub?

Aitäh!

Vastus:

Tere!

Tõepoolest esimese raseduse ajal ei ole kehas algselt olemas positiivse veregrupi vastaseid antikehasid. Seda juhul, kui naine ei ole varem saanud vereülekannet. Antikehad võivad tekkida ka esimese raseduse käigus. Eriti kui on tegemist kas traumaga või lootevee (või platsenta) uuringuga raseduse ajal.

Mõjuvad ja loevad nii lõpuni kantud ja sünnitusega lõppenud kui ka katkenud ja katkestatud rasedused. Rhesonativi süst (anti-D globuliin, mille saite pärast puhastust) hoiab ära uute antikehade tekke, aga ei mõjuta neid antikehasid, mis tekkisid pärast esimest rasedust. Igal juhul on antikehasid võimalik veres määrata. Seda ei pea oletama, kas antikehad esinevad või mitte. Ja positiivse veregrupiga loote tõrjumine ema antikehade poolt on vaid üks võimalik ja suhteliselt harva esinev raseduse katkemise või peetumise põhjus.

Kõige sagedamini katkeb rasedus varases järgus loote või platsenta arengurikete tõttu (>60%). Ema poolsetest põhjustest on olulisemad emakaga seotud põhjused (liited, müoomid, emakakaela nõrkus), hormonaalsed põhjused (diabeet, kilpnäärme probleemid ja suguhormoonid), erinevad põletikud (viirused, bakterid) ja kahjulikud keskkonnamõjud (kiirgus, ravimid, keskkonnamürgid, mõnuained). Ja alles seejärel tuleb esinemissageduse poolest immunoloogilised põhjused, mille hulgas ka loote tõrjumine emast erineva reesuse tõttu.

Kahe katkemise järel ei saa veel järeldusi teha. Võiksite paluda arstil määrata verest sagedamini esinevate antikehade olemasolu. Läbivaatused ja ultraheliuuringud koos põletiku analüüsidega on teile ilmselt tehtud. Vajadusel võib paluda ka teise spetsialisti arvamust. Ja siis uuesti üritada rasestuda.

Loodame, et seekord läheb kõik hästi!

Edu soovides,

ämmaemand-nõustaja Ingrid Kaoküla

Küsimus

Vastus

Artikleid samal teemal

Uued teemad foorumis

Foorumi esilehele