Kokakunsti harjutamine õpetab lapsi puu- ja köögivilju armastama
Milliseid toite võiksid lapsed armastada? Kas jäätist ja kooki või puuvilju ja juurvilju? USA koolides viiendates klassides õppivate laste toidu eelistusi kaardistanud teadlased nägid, kui palju mõjutab laste eelistusi see, kas neid kaasatakse toidu valmistamisesse või mitte. Igapäevaselt või paar korda nädalas köögis abiks olnud lapsed armastasid rohkem puu- ja juurvilju süüa ning mõistsid paremini tervisliku toitumise olulisust.
Lapsed, kes on õppinud koos vanematega valmistama erinevatest toiduainetest erinevaid roogasid, teevad ka iseseisvalt tervislikumaid toiduvalikuid. Kuid selleks, et näidata lapsele erinevaid võimalusi, tuleb teda õpetama valima tooteid erinevatest toidugruppidest. Uuringu tulemused näitasid, et köögis kaasatud lapsed armastasid rohkem puuvilju ning söid 10% rohkem köögivilju. Laste kaasamine toidu valmistamisesse on tõhus strateegia laste tervise eest hoolitsemiseks.
Lapsi saab väga tõhusalt kaasata erinevate lihtsate ja tervislike toitude valmistamisesse ning puu- ja köögivilju ei pea sööma ainult värskelt või keedetud kujul, neid saab märkamatult lisada mitmesugustesse roogadesse: puuviljakokteilidesse, piima-mahlajookidesse, pirukatesse, kookidesse, lahtistesse pirukatesse, köögiviljadega pitsadesse. Alati ei pea ka laps viibima terve pika ja väsitava toidu valmistamise protsessi juures, piisab, kui kutsuda ta appi söögile värskeid maitsetaimi lisama või magustoitudele marjakastet või kaunistusi lisama.
Toimetas Astra Kallasmaa, ERR Teadusuudised
Toimetanud perekool.ee