Alkoholi tarbimine raseduse alguses

Küsimusele vastas: Häli Viilukas, ämmaemand

Küsimus

Mul selline mure. Mul on juba kaks last ja nüüd näitab test jälle triipe. Oleme kolmanda lapse poolt, aga probleem selles, et kardan, et olen oma last kuidagi kahjustanud. Suvi oli palav ja olen suur õllesõber. Õhtuti teleka ees jõime iga õhtu mehega paar pudelit õlut. Oli ka palju muid pidusid. Testi tegin paar päeva tagasi, aga eks ma olin ka juba enne testi ju rase ja seda õlletamist jäi ka sellesse aega. Kui suur on oht, et ma tõesti olen jõudnud oma lapsele sellega kahju teha ja kas oleks õige sünnitada või rasedus katkestada?

Loode on väga vastuvõtlik välistele kahjulikele teguritele raseduse algstaadiumis. Väga paljud naised on tarbinud alkoholi ja nt suitsetanud või joonud raseduse algfaasis, mil nad oma rasedusest veel teadlikud ei olnud. Raseduse tuvastamise hetkest enamasti loobutakse kahjulikest harjumustest ning rasedus kulgeb probleemivabalt ja lapsed sünnivad tervena. Loodus on asjad seadnud enamasti oma reeglite järgi ja tundlikumad ning nõrgemad hukkuvad. Samuti on ka rasedustega. Kui loode ei ole elujõuline ja kahjulikud tegurid teevad liiga, siis rasedus katkeb väga varases järgus nii, et naine ei pruugi rasedusest teadlik olla.

Soovitan oma rasedusega pöörduda naistearsti või ämmaemanda vastuvõtule. Olen enam kui kindel, et kõik on korras ja sooja suve lõppedes kadus ka vajadus õlle järele. Küsige nõu ämmaemandalt või arstilt, kes Teie rasedust jälgima hakkab.

Paljud naised tunnevad raseduse ajal vastupandamatut soovi õlut juua ja nad annavad oma soovidele järele. Kui olete valmis kolmandat last sünnitama, siis tuleb seda ka teha.